Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2007

ΑΠΟΦΑΣΗ Γ.Σ. ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Οι ωρομίσθιοι αλλά και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί, απασχολούμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας που μαζευτήκαμε σήμερα, Κυριακή, 29 Απριλίου 2007, αποφασίσαμε ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο:

 • Λέμε ΟΧΙ σε ένα σχολείο που υποβαθμίζει και αναιρεί τον εαυτό του δηλώνοντας ανίκανο να προσφέρει ολοκληρωμένες γνώσεις στους μαθητές κι έχει ανάγκη πρόσθετων φροντιστηριακών μαθημάτων είτε με τη μορφή της ΠΔΣ είτε με τη μορφή της ενισχυτικής διδασκαλίας. Θέλουμε ένα σχολείο που να μην είναι εξεταστικό κέντρο και να διαμορφώνει πολύπλευρα την προσωπικότητα και το χαρακτήρα του μαθητή.
 • Λέμε ΟΧΙ στην εργασιακή ομηρία χιλιάδων εκπαιδευτικών που με μόνο κέρδος κάποια ψίχουλα προϋπηρεσίας δουλεύουν απλήρωτοι, ανασφάλιστοι και εμπαίζονται συνέχεια από το Υπουργείο Παιδείας και από τις κατά τόπου διευθύνσεις Β΄ βάθμιας εκπαίδευσης για το χρόνο πληρωμής, για το αν και το πώς θα προσληφθούν τη νέα χρονιά.
 • Λέμε ΟΧΙ στις ελαστικές σχέσεις εργασίας που τείνουν να γίνουν καθεστώς, όχι μόνο στην εκπαίδευση αλλά και σε όλο το εργασιακό τοπίο, χειραγωγώντας και υποτάσσοντας τους εκπαιδευτικούς. Ζητάμε μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες και όχι προσωρινά μπαλώματα σε τρύπες οι οποίες και πολλαπλασιάζονται συνεχώς και δεν καλύπτονται όλες.
 • Λέμε ΟΧΙ στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που ακυρώνει τα πανεπιστημιακά πτυχία και καταποντίζει την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών υποβάλλοντάς τους σε εξετάσεις ανούσιες και αντιεπιστημονικές καλώντας τους να αποδείξουν γνώσεις που έχουν ήδη πιστοποιηθεί μέσω του πτυχίου. Ζητάμε μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών από την επετηρίδα για πραγματική κάλυψη των αναγκών της εκπαίδευσης.
 • Λέμε ΟΧΙ στη διάσπαση των εκπαιδευτικών σε “κατηγορίες” ανάλογα με τη σχέση εργασίας που έχουν. Το μοντέλο των ελαστικών εργασιακών σχέσεων προωθείται για όλους τους εργαζόμενους σε όλους τους τομείς αλλά και θα συνεχιστεί με γοργούς ρυθμούς στο μέλλον. Και το υπουργείο είναι λογικό να θέλει και να προωθεί αυτή τη διάσπαση στηριζόμενο στη λογική του “διαίρει και βασίλευε“. Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να ενωθούν και να διεκδικήσουν την υλοποίηση των αιτημάτων τους ενιαία μέσα από τα σωματεία τους, που ΟΦΕΙΛΟΥΝ να τους δεχτούν όλους ως ισότιμα μέλη και με πλήρη δικαιώματα. Τα σωματεία, οι ΕΛΜΕ, πρέπει να αγκαλιάζουν και να προστατεύουν όλους τους συναδέλφους τους, ανεξαιρέτως.

Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της εκπαιδευτικής πολιτικής που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια και δεν έχει επίκεντρο τους μαθητές, γονείς εκπαιδευτικούς αλλά την ολοένα μεγαλύτερη υποβάθμιση της εκπαίδευσης ώστε να παράγεται μισομορφωμένο και υπάκουο εργατικό δυναμικό προσαρμοσμένο στις ανάγκες της αγοράς.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 1. Άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων για όλους τους εκπαιδευτικούς. Να πληρωθούν και τα χρωστούμενα από την περίοδο 2004-2005.
 2. Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους εκπαιδευτικούς, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας
 3. Πλήρη διαφάνεια στις συνθήκες πρόσληψης των εκπαιδευτικών στην Π.Δ.Σ.
 4. Έγκαιρη εκκίνηση της Π.Δ.Σ. και ενημέρωση γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς
 5. Κατάργηση των περιορισμών που υπάρχουν στην Π.Δ.Σ (ελάχιστος αριθμός μαθητών για τμήματα, διαγραφές μαθητών μετά από κάποιες απουσίες κλπ).
 6. Πλήρη συνεργασία με το σχολείο και τους αντίστοιχους μόνιμους εκπαιδευτικούς


Σ’ αυτά τα πλαίσια συναντηθήκαμε στις 29 Απριλίου 2007 και καταλήξαμε σε:

 • Κοινή παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης μαζί με τις ΕΛΜΕ την Πέμπτη 17 Μαΐου 2007 στη 1 μ.μ.
 • Κοινή παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης μαζί με τις ΕΛΜΕ την Πέμπτη 24 Μαΐου στη 1 μ.μ.
 • Παρέμβαση και παρουσίαση των θέσεών μας στις Γ.Σ. των ΕΛΜΕ την Πέμπτη 10 Μαΐου 2007 και κάλεσμά τους σε κοινή δράση
 • Κοινή εκδήλωση με όλα τα σωματεία της εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ, ΣΕΦΙΕ) για τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις την Κυριακή 3 Ιουνίου στις 6 μμ
 • Προσπάθεια συντονισμού με άλλους ωρομίσθιους σε άλλες πόλεις

Μόνοι μας, όμως, δε θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Μόνο όλοι μαζί οι εκπαιδευτικοί, μόνιμοι και μη, χωρίς να διαχωριζόμαστε σε αναπληρωτές, ωρομίσθιους, Π.Δ.Σ, κ.α., όπως θέλουν και οι κυβερνήσεις που προωθούν τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές, μπορούμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε, ενισχύοντας τα σωματεία, τις ΕΛΜΕ, συμμετέχοντας μαζικά στις συλλογικές διαδικασίες. ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΛΜΕ ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ ΤΟΥΣ, ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΩΣ ΙΣΟΤΙΜΑ ΜΕΛΗ.

Όλα τα παραπάνω για να γίνουν και να έχουν νόημα και αποτέλεσμα, θα πρέπει να είναι μαζικά. Γι’ αυτό και το συντονιστικό όργανο θα πρέπει να ενημερώσει τους υπόλοιπους ωρομίσθιους, οργανώνοντας εξορμήσεις σε σχολεία και καλώντας τους εκπαιδευτικούς σε κοινή δράση με βάση τις παραπάνω αποφάσεις.

Με δεδομένη την πολιτική υποβάθμισης της δημόσιας και δωρεάν παιδείας από την κυβέρνηση, αλλά και την αδιαφορία της για γονείς εκπαιδευτικούς και μαθητές, η αντίδρασή μας πρέπει να είναι άμεση, ώστε μαζί με την υπόλοιπη εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και μαζί με όλο το λαό να αντισταθούμε στην πολιτική αυτή και να διεκδικήσουμε καλύτερη παιδεία, Δημόσια και Δωρεάν για όλους σε όλες τις βαθμίδες.

Συνέλευση Ωρομίσθιων Εκπαιδευτικών

(wromisthioi@gmail.com)

Παράσταση Διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, 2-4-07
Παράσταση Διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, 17-5-07
Παράσταση Διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, 17-5-07
Παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης μαζί με τους δασκάλους, 24-5-07
Εφημερίδα Μακεδονία